O nas - Forum Kamnik

Pojdi na vsebino

Glavni meni:


Delujemo v v eni najlepših in najstarejših kamniških hiš, ki jo je leta 1465 zgradil kamniški trgovec s kožami Jurlin Seydl. V dokumentaciji jo omenjajo celo kot grajski dvor (v njej naj bi bili Thurni in Auerspergi). Palača je znana predvsem po izredno zanimivih in dobro ohranjenih podokenskih reliefih, gotskem vogalnem pomolu in arkadnem meščanskem dvorišču (baje prvo tako dvorišče pri nas). Reliefi podoknic sodijo po starosti in ikonografiji med najzanimivejše gotske umetnine na Slovenskem. So delo kamniške klesarske in stavbarske delavnice, ki je tudi zgradila to hišo. Motivi vseh petih podoknic so še vedno dobro vidni pod okni prvega nadstropja na pročelju ulične fasade.
 
Najpomembnejše je bilo leta 1989 odkritje ostankov freske v glavnem bivalnem prostoru v prvem nadstropju, kjer so našli motiv z Veronikinim prtom (posebaj dobro je ohranjena Kristusova glava) in na gotske ornamente. Fresko so odstranili in je del stalne razstave v Kamniškem muzeju.
 
Pritličje stavbe je bilo skozi celotno zgodovino namenjeno trgovski dejavnosti, nadstropje pa je bilo stanovanjsko, podstrešje pa do povojnega časa ni bilo izkoriščeno. V prtličju hiše je nekaj časa delovala tudi prva okrajna hranilnica in posojilnica. Po drugi vojni je bila hiša slabo vzdrževana.
 
Leta 2004 sta jo kupila zakonca Malež in jo postopoma v celoti rekonstruirala. Danes celotno prtličje stavbe služi trgovski dejavnosti, z izjemo arkadnega dela stavbe v katerem je gostinski lokal. V nadstropju so poslovni prostori. V mansardnem delu je pet stanovanj z lastnim skupnim vhodom iz začelja hiše.
 
 
Ponosni smo, da nam je uspelo hišo obnoviti in obenem smo hvaležni zgodovini, da nam je zapustila to bogato kulturno dediščino.Papirnica deluje od leta 1992. Osnovna dejavnost je oskrba podjetij s pisarniškim materialom, prodaja šolskih potrebščin in učbenikov, kopiranje, ....

Rotovž caffe smo odprli oktobra 2012.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni